Επιστήμη / logiaftera

Υπάρχει και 2η Γη ( Kepler-186f )

image

Η ανακάλυψη μιας δεύτερης πιθανής Γης…

Παλαιότερα, η ύπαρξη εξωηλιακών πλανητών, δηλαδή πλανητών που δεν ανήκουν στο δικό μας Ηλιακό σύστημα αλλά βρίσκονται σε τροχιά γύρω από έναν άλλον αστέρα, ήταν σενάριο ουτοπικό. Όμως, εδώ και αρκετά χρόνια αυτό το σενάριο πέρασε  από το φάσμα της φαντασίας στην επιστημονική κοινότητα. Έτσι άρχισε και επίσημα το «κυνήγι» εξωηλιακών πλανητών.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί τέτοιοι πλανήτες σε διάφορα πλανητικά συστήματα, ο καθένας με τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Αλλά για πρώτη φορά οι αστρονόμοι φαίνεται να ανακάλυψαν αυτό που έψαχναν τόσα χρόνια, μια δεύτερη Γη. Ο πλανήτης αυτός  με την ονομασία Kepler-186f  περιστρέφεται γύρω από τον ερυθρό νάνο Kepler-186 ο οποίος είναι μικρότερος σε μέγεθος, λιγότερο θερμός και λαμπρός από τον αστέρα του πλανητικού μας συστήματος τον Ήλιο και βρίσκεται σε απόσταση 490 ετών φωτός, προς τον αστερισμό του Κύκνου.
Όπως έγινε γνωστό ο πλανήτης αυτός έχει παρόμοια διάμετρο με εκείνη της Γης και βρίσκεται στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα του, δηλαδή βρίσκεται στην ιδανική απόσταση από αυτόν και έτσι αν υπήρχε νερό θα μπορούσε να ήταν σε υγρή μορφή. Η διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής του γύρω από το άστρο του διαρκεί 130 γήινες ημέρες, άρα ένα έτος έχει μικρότερη χρονική διάρκεια σε σχέση με την Γη. Επιπλέον, η μάζα και η πυκνότητα του παραμένουν άγνωστες αλλά μπορούμε να πούμε ότι έχει βραχώδη φλοιό. Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία  για την σύσταση της ατμόσφαιράς του αλλά ίσως ανακαλύψουμε με την πάροδο του χρόνου.
Κλείνοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι η μοναδικότητα της ανακάλυψης αυτής είναι ότι πρώτη φορά εξωηλιακός πλανήτης που έχει διάμετρο παραπλήσια της Γης βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη! Δηλαδή, αυτός ο πλανήτης μπορεί να είναι μια πιστή εικόνα της Γης και γιατί όχι να φιλοξενεί ή να μπορέσει να φιλοξενήσει ζωή!

Στέφανος Αχλάτης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s