Επιστήμη / logiaftera

Όλο εκπλήξεις είναι αυτός ο Πλούτωνας…

10322942_526135187492014_810752814_n

Βροχή σκόνης στον νανο-πλανήτη Πλούτωνα Αν και από το 2006 ο Πλούτωνας από πλανήτης του Ηλιακού συστήματος υποβαθμίστηκε σε ένα κοινό νανοπλανήτη,

αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησε να τραβά το ενδιαφέρων όλων των επιστημών, καθώς συνέχεια μας επιφέρει εκπλήξεις! 

Έτσι οι επαγγελματίες Αστρονόμοι εντόπισαν ένα πραγματικά ενδιαφέρον φαινόμενο στον ισημερινό του Πλούτωνα, δηλαδή παρατήρησαν ότι ήταν αρκετά πιο σκοτεινός από ότι είναι οι πόλοι του. Μία νέα έρευνα αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στο ότι στον ισημερινό πέφτε βροχή σκόνης η οποία προέρχεται από τους δορυφόρους του πλανήτη-νάνου. Πρέπει να αναφερθεί ότι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του είναι ο Χάροντας που έχει το μισό μέγεθος από αυτό του Πλούτωνα. Οι άλλοι τέσσερις είναι η Νύκτα, η Ύδρα, η Στύγα και ο Κέρβερος.

Ας δούμε όμως γιατί ο Πλούτωνας δεν θεωρείται πλανήτης. Συμφώνα με την συνέλευση της Διεθνής Αστρονομικής Ένωσης που συνήλθε στην Πράγα του 2006 ένας πλανήτης νάνος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άλλο Άστρο και να έχει μάζα τέτοια ώστε η βαρύτητα του να του δίνει ένα σχεδόν σφαιρικό σχήμα. Αλλά να μην είναι δορυφόρος, να μην έχει «καθαρίσει την γειτονιά της τροχιάς του» και να μην πέφτει το κέντρο μάζας του νανοπλανήτη και των δορυφόρων του πάνω του.

Έτσι, ερευνητές του Αστεροσκοπείου Lowell στην Αριζόνα πραγματοποίησαν προσομοιώσεις που έδειξαν ότι οι δορυφόροι του Πλούτωνα εκτοξεύουν κάποια ποσά σκόνης τα οποία συλλαμβάνονται από τις βαρυτικές δυνάμεις του πλανήτη-νάνου αλλά και του Χάροντα και καταλήγουν στον ισημερινό του Πλούτωνα, και γι αυτόν ακριβώς τον λόγω είναι πιο σκοτεινός! Πάντως αρκετοί επιστήμονες διαφωνούν με αυτή την θεωρία αφού πιστεύουν ότι η ποσότητα της σκόνης είναι πολύ λίγη για να καταφέρει να σκοτεινιάσει τόσο πολύ την περιοχή στην οποία πέφτει.

Ένα είναι σίγουρο ότι το 2015 θα φτάσει στον Πλούτωνα θα φτάσει η διαστημικοί αποστολή της N.A.S.A. «Νέοι Ορίζοντες» και πολύ πιθανών να μας λύση αυτό αλλά και άλλα μυστήρια του Πλούτωνα.

Στέφανος Αχλάτης

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s